VAD INNEBÄR DIN 10524?
DIN 10524 är en standard som anger riktlinjer och instruktioner till livsmedelsindustrin där hygienkraven är avgörande. Syftet är att undvika kontaminering av produkter som orsakats av olämpliga arbetskläder. DIN 10524 tar hänsyn till alla livsmedelsstandarder, som t.ex. HACCP, samt till särskilda risker som kan uppstå på ett livsmedelsföretag. DIN 10524 är baserad på tre hygieniska risknivåer; låg, hög och maximum. Den korrekta risknivån är beroende av vilken typ av produkt som hanteras.
- Låg risk: Hantering av hållbara eller helt förpackade livsmedel, t.ex. kaffe.
- Hög risk: Hantering av oförpackade livsmedel som har bearbetats på ett industriellt sätt och har begränsad hållbarhet, t.ex. kött.
- Maximum risk: Hantering av oförpackade och färdiglagade livsmedel som ska ätas direkt utan att hettas upp ytterligare, t.ex. sallad.