Vid val av hörselskydd är skyddsnivån den viktigaste faktorn att ta hänsyn till. När man vet vilken skyddsnivå som passar för ändamålet kan man fundera över vilken typ av hörselskydd samt funktionalitet man vill ha. Nedan kan du läsa om olika typer av hörselskydd.
Hörselkåpor med radio/MP3
Gör det möjligt att lyssna på radio istället för buller, utan att störa någon annan. Höjer trivsel och ökar samtidigt användningen av hörselskydd. Nivåbegränsare i kåporna gör det omöjligt att få skadligt höga ljudnivåer i högtalarna.
Hörselkåpor med nivåberoende medhörning
Med mikrofoner som känner av ljudet i omgivningen. Har vid låga ljudnivåer en förstärkande effekt för bl.a. underlätta kommunikation. Förstärkningen avtar med stigande ljudnivå, för att ljudet från högtalarna aldrig ska kunna överstiga 82 dB(A). Speciellt lämpliga i situationer med kraftigt varierande ljudnivåer, t.ex. i form av impulsljud.
Hörselkåpor med radio och nivåberoende medhörning
Kombinerar de två ovanstående funktionerna. Användaren kan själv välja vilken funktion (radiolyssning eller medhörning) som är mest lämplig för tillfället.
Hörselkåpor med inbyggd kommunikationsradio
Möjliggör att två eller flera kåpbärare kan föra ett samtal även i mycket bullriga miljöer. Går även att koppla till mobiltelefon eller extern radio, cd-spelare eller dylikt.
Hörselkåpor till komradio eller mobiltelefon
För användare som har behov av att koppla hörselskyddet till mobiltelefon eller comradio.
Passiva hörselkåpor
Finns i ett flertal olika varianter: med hjässbygel, med nackbygel och för montering på skyddshjälm. Kåpornas form och storlek, i kombination med tätningsringens utformning och bygelns kraft, avgör deras dämpningsförmåga.
Engångsproppar
Engångsproppar föredras ofta när man behöver använda hörselskydd under lång tid. De är hygienska och bekväma och finns i olika material och storlek för att erbjuda bästa passform. Dämpar i regel lika effektivt som kåpor. Engångsproppar bör alltid finnas nära till hands, i automater eller andra dispenserförpackningar.
Flergångsproppar
Finns antingen på bygel eller med band mellan propparna, och även de i olika material och storlek. Bygelpropparna kan placeras över huvudet, bakom nacken eller under hakan. De förs inte in i hörselgången, vilket uppskattas av användare som har svårt att använda vanliga hörselproppar. En del av propparna innehåller inte några metalldelar, därmed passar de också för användning i högspänningsmiljöer.